Alfonso Maltrana, fa un balanç positiu de l’equip andorrà que ha participat en el Campionat del Món de natació i no descarta que la natació pugui estar en París 2024

Alfonso Maltrana, fa un balanç positiu de l’equip andorrà que ha participat en el Campionat del Món de natació i no descarta que la natació pugui estar en París 2024

Ordino, Federació Andorrana de Natació, centre de tecnificació esportiva.—  En opinió d’Alfonso Maltrana, director tècnic de la Federació Andorrana de Natació (FAN), ‘Doha 2024 ha tingut diversos fronts per sutperar’ i ha descrit el treball derivat de la lesió de Nàdia Tudó, com el més rellevant.

‘És cert que va pujar 3 segons —referint-se al resultat de Tudó en la prova de 200 m braça— però vist els dubtes inicials sobre si podria nedar i gràcies a la feina conjunta entre els tècnics de l’SG Ruhr, la RFEN, la federació andorrana i la mateixa Nàdia, considerem el resultat com satisfactori’.

Pel que al rendiment de la resta de l’equip, el tècnic ha expressat: ‘Hem vist que malgrat semblar que han quedat en llocs de classificació llunyans, Patrick i Bernat han finalitzat les proves amb marques al voltant del segon de distància dels llocs de classificació.

Una diferència de temps assumible que, amb treball i motivació, es podria rebaixar i que és conseqüència, d’una pujada de nivell amb millores tècniques importants i millora de la forma física de tots els integrants de l’equip’.

Maltrana, també ha fet consideracions sobre els beneficis del final del cicle olímpic: ‘Impulsa els nedadors a ser més competitius i això beneficiarà a l’equip final que participarà a Andorra 2025. Contrari al que es pensa, Doha 2024, no ha estat el final del camí en la cursa dels nostres nedadors per participar en París 2024. La natació encara conserva esperances i les opcions passen per no aturar el ritme i continuar treballant per escurçar la distància que hi ha amb les mínimes exigides, o perquè els quatre nedadors elegibles sense mínima —Nàdia, Bernat, Patrick i Tomàs— puguin assolir mèrits esportius que impulsin les seves opcions davant del comitè olímpic andorrà (COA).

En el calendari europeu 2024 de 80 competicions certificades World Aquatics, vàlides per fer la mínima dels jocs olímpics de París 2024, resten més de 70 campionats. 70 possibilitats perquè els nedadors andorrans programin cicles d’entrenament per a escurçar la distància que els separa del passi a la gran fita. Patrick i Kevin, estan nedant molt bé. Bernat i Nàdia s’han inscrit a Doha amb bones marques. Alexandra i Tomàs, segurament trauran bons resultats en el que queda de temporada i així la resta de candidats del rànquing andorrà de nedadors’, assenyala el tècnic de la FAN.

‘Tot indica que ha arribat al moment de posar el focus en la competitivitat i ser més exigents en els objectius esportius. Els veig amb capacitat de fer millors marques’.

La classificació per a segona ronda en competicions mundials o europees, assegura Maltrana, ‘és un objectiu que està a tocar. Recordem que la diferència entre un lloc o un altre de classificació a la natació està en dècimes, centèsimes o mil·lèsimes de segon’, ha dit per acabar el tècnic federatiu.