Un or, un bronze, dos rècords d’Andorra, dues millors marques personals i el debut internacional de Biel Cuen i Kevin Teixeira

Un or, un bronze, dos rècords d’Andorra, dues millors marques personals i el debut internacional de Biel Cuen i Kevin Teixeira

Msida, piscina del complex esportiu Tal-Qroqq, Malta.— Medalla d’or per a Nàdia Tudó amb rècord d’Andorra en 200 m estils i medalla de bronze per al relleu 4×100 m lliures de Bernat Lomero, Tomàs Lomero, Patrick Pelegrina i Kevin Teixeira en una motivadora primera jornada de la natació andorrana dels 19è Jocs dels Petits Estats d’Europa que se celebren a Malta entre el 29 de maig i el 3 de juny del 2023.

La delegació tricolor s’ha mostrat compacta i competitiva. Ha participat en cinc de les set finals possibles durant la primera de les quatre jornades previstes per a la natació. Els nedadors andorrans competiran del 30 de maig al 2 de juny, en cadascuna de les quatre jornades programades.

El medallista Bernat Lomero i el medallista Patrick Pelegrina, han estat els únics que s’han quedat sense opcions de medalla en les sèries preliminars de les proves individuals. El sempre combatiu Bernat ha acabat 10è en els 100 m lliures. Pel seu costat, Pelegrina, en un bon moment de forma, s’havia classificat per disputar la final individual dels 200 m estils amb un temps de 2:11,13, però finalment ha patit una desqualificació per consideracions tècniques.

Alfonso Maltrana, director tècnic de la FAN: ‘Les desqualificacions de dos equips en el relleu de 4×100 m lliures, òbviament ens ha beneficiat en el còmput de medalles, però vull destacar el rendiment excepcional dels nostres. La marca de 3:32,32, i la mitjana de 53’ ha permès una baixada de més de cinc segons des dels 3:38,14 del rècord d’Andorra anterior. Cinc segons, des de l’òptica del rendiment esportiu, en competició Absoluta i en un relleu, és un fet notable!’

El rècord d’Andorra de Ridaura, Haciane, Claret i Grougnet, estava vigent des del 7 de juny del 2003, fa gairebé vint anys.

El medallista Tomàs Lomero ha fet un 7è lloc en la final dels 100 m lliures amb un temps de 52,18; el nedador infantil Biel Cuen, en el seu debut internacional ha aconseguit la 6a plaça en la final dels 200 m papallona amb un temps de 2:15,19 i el medallista Kevin Teixeira, nedador júnior, també en el seu debut internacional, ha fet millor marca personal, en la sèrie dels 200 m estils amb un temps de 2:13,58 i en la final dels 800 m lliures amb un registre, 8:32,91 on ha assolit un meritori 4t lloc. Pel que fa a la final del relleu 4×100 m lliures, Teixeira ha fet bona la seva participació, nedant la 4a posta en 53,06; ritme d’Absolut i reservant-se de nedar la final de 200 m estils, per fer la prova que ha representat la medalla de bronze.

‘Or, millor temps, rècord d’Andorra en 200 m estil i evidentment molt contenta que els nois — del relleu 4×100 m lliures — hagin fet un tercer!’ declarava l’abanderada de la delegació Nacional i ‘campiona’ Nàdia Tudó, poc després d’acabada la prova.

‘He vist Nàdia molt forta i molt competitiva’, ha comentat Alfonso Maltrana, des d’un punt de vista analític: ‘ha fet una prova fantàstica, en la que ha gestionat molt bé els primers dos estils. Cent metres de papallona i esquena, per després remuntar i marcar la diferència en la seva especialitat, els 50 m braça. Finalment, ha combatut fins a la paret amb la islandesa en els 50 m del crol per obtenir allò per què havia lluitat. Empat en el 1r lloc, un registre de 2:21,74 i nou rècord d’Andorra. Un final de prova emocionant, per a una merescuda campiona’.

La marca de Tudó, rebaixa el rècord d’Andorra de 2:22,38 assolit el 17 de juliol 2019, per ella mateixa a la ciutat de Mataró.