Carolina Cuen, primer àrbitre d’Andorra en participar en un Mundial de Natació

Carolina Cuen, primer àrbitre d’Andorra en participar en un Mundial de Natació

Budapest, 19 de juny, Danube Arena.-

Els assistents a les instal·lacions del complex aquàtic Danube Arena a Budapest, capital d’Hongria, han estat testimonis del debut de Carolina Cuen Llacuna, com a àrbitre internacional per Andorra en un Campionat Mundial de Natació. Una fita inèdita per a la natació tricolor i històrica per a l’esport andorrà.

Pràcticament educada dins d’una piscina, Carolina, és filla d’en Felicià Cuen (ACS) i de Núria Llacuna, pioners de la natació a Andorra. És àrbitre nacional d’Andorra i de la Federació Catalana de Natació des de l’any 2014. Com a jutge andorrana, destaca la seva internacionalitat per la Federació Internacional de Natació (FINA) des de l’any 2019 i la seva participació com a àrbitre LEN, la federació europea, en els Campionats europeus de piscina curta, a Glasgow, el mateix 2019. Cap a finals del maig passat, va formar part de l’equip arbitral del 43è Trofeu Internacional Ciutat de Barcelona, una de les escales del ‘Mare Nostrum Swim Tour’, circuit d’alt nivell amb parades a Mònaco, Barcelona i la vila francesa de Canet de Rosselló que va comptar amb la participació de fins a 12 medallistes olímpics i 30 medallistes internacionals la passada edició.

“Totes les experiències són enriquidores, participar d’un Mundial de qualsevol disciplina, encara ho és més”. Cuen, valora amb il·lusió la possibilitat de poder arbitrar a casa en els Jocs dels Petits Estats d’Europa. “Durant una jornada de competició treballen persones amb diferents talents i capacitats: esportistes, fotògrafs, periodistes i metges entre altres. Diversitat de figures tècniques que passen a segon pla un cop s’engega la competició. En aquest moment només dues figures: esportistes i àrbitres, són el centre de l’atenció. Com a jutges tenim la missió de fer complir el reglament i garantir les mateixes condicions de competició per a cada participant. Si la figura arbitral falla, l’espectacle desllueix. És un orgull representar a Andorra dins d’un col·lectiu tan important i a aquest nivell”.

Entre les seves tasques durant la setmana de competició del Mundial de Budapest, s’enumeren: jutge d’estils, inspector de viratges de sortida o arribada i cap d’inspectors i control de càmera de sortida. Al Mundial de Natació a Budapest, hi participen vint-i-sis àrbitres de vint-i-sis nacionalitats diferents dels 5 continents.